Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
31/07-20   -   Pressemeddelelse

Når man leger med tech-giganter…



Google har fjernet al KODA registreret dansk musik fra YouTube for at presse KODA til at lave en ny aftale. DiGiDis 5.000 musik-andelshavere bliver ramt økonomisk af dette, men DiGiDi har lanceret alternativet ‘Mæcen’, hvor indholdsskaberen selv fastsætter prisen og tjener pengene.

Det kan vel ikke komme bag på nogen. ’They are in it for the money’, og tech-giganterne vil ikke betale mere for indholdet, end de kan nøjes med. Man har ikke nogen ret til at få sin video på YouTube, sin profil på Facebook eller sit opslag på Twitter.
Og da slet ikke noget krav om at få betaling for det.
Og for platformen er musik blot mere af samme skuffe: Content.

'Tech-giganternes opgave er at tjene penge, og så er den historie ikke længere. De er virksomheder, som er blevet så globalt dominerende, at de selv sætter dagsordenen og reglerne. Markedsøkonomien forudsætter, at der eksisterer reel konkurrence, men den er elimineret. På globalt plan. Markedsøkonomien er sat ud af spil, og ingen kan kontrollere disse globale monopoler længere.
Og så længe brugerne helt ukritisk flokkes omkring deres tjenester, kommer det ikke til at forandre sig.

...
Jeg havde et langt personligt møde på mit kontor med den gode Bent Fabricius Bjerre om netop dette emne for et par år siden.
Ud over alt det andet han begik i sit liv, var han med til at grundlægge Gramex og dermed sikre, at også de udøvende kunstnere kunne få betaling, når musikken blev spillet i radioen. Han repræsenterede dengang musikerens side i forhandlingerne med pladeselskaberne. (Denne aftale endte som bekendt med en 50/50 fordeling. Tag den!)
Da han hørte om YouTubes aftaler, blev han rimelig rystet. YouTube afregner jo ikke et fast beløb ’pr afspilning’, som radioen gør. De betaler heller ikke en fast %-del af omsætningen, som Spotify gør, for så skulle Google oplyse omsætningen. Nej, YouTube betaler nemlig et beløb, som de helt selv fastsætter, og som så fordeles efter antallet af afspilninger til komponister og pladeselskaber.
Bent Fabricius sammenlignede dengang aftalen med, at en bankrøver kommer ud af en bank med sækkevis af penge. Og når politiet stopper ham uden for banken, vil han ikke oplyse, hvor meget han havde stjålet. I stedet tilbyder han dem et beløb for at blande sig udenom. Og politiet modtager så betalingen, fordi røveren er så magtfuld, at de bliver nødt til det. Der er ikke noget alternativ.
Så er det røveren eller politiet, der er problemet?

...
Det største problem er, at der ikke ER noget alternativ. Vi har lagt alle æg i samme kurv.
DiGiDi bakker 100% op om KODAs forsøg på at bremse en udvikling, der kan føre til, at der slet ikke betales for brug af musik på internettet. Og hele den danske musikbranche burde stå sammen og gøre det samme.

Men et andet stort problem er, at den danske musikbranche ikke har noget fælles talerør. Branchen er et kludetæppe, sammensat af små medlemsorganisationer, der hver især varetager deres egne medlemmers interesser – som de jo også skal. Men der er ingen til at tale på branchens vegne. Ingen stærk paraplyorganisation, der som modtræk til giganternes handlinger, f.eks. kunne iværksætte en boykot.
For i den sidste ende er det det eneste, der virker. At brugerne begynder at anvende andre tjenester.
Hverken Facebook, YouTube eller Twitter er noget som helst værd uden indhold. Ligesom Googles søgemaskine ikke er noget værd uden søgeresultater.

At der om nogle få dage ikke findes danske musikvideoer samlet på YouTube er jo kun et problem, fordi de ikke findes andre steder. Hvis der var et alternativ, ville brugerne hurtigt flytte derover. Helt ligesom streaming tjenesterne. Hvis Spotify lukkede for dansk musik, ville alle begynde at bruge YouSee eller en anden tjeneste.

Men selvom KODA nu skulle få en aftale med Google denne gang, er det er lige før, at løbet allerede er kørt.
Betalingerne fra streaming er i forvejen små, og der er ikke udsigt til, at de skulle stige. Tværtimod.
Hvis man gerne ville sikre en kunstner 10kr om måneden ved at høre musikken på YouTube, svarer det til, at man skulle høre et nummer af den kunstner mere end 2.000 gange på en måned. Eller 66 gange om dagen. Hver dag. Afbrudt af reklamer. God fornøjelse.

DiGiDi har lanceret en ny fællesejet tjeneste Mæcen (www.maecen.com), hvor man kan betale direkte artisterne og få adgang til deres eksklusive indhold.
Her kan man f.eks. blive Mæcen for Mathilde Falk, Anna David og Jonas Hammer for et lille fast beløb hver måned. Et beløb, som artisterne selv fastsætter.
På den måde kan man give artisterne en fast indtægt, og de har direkte adgang til deres publikum og kan kommunikere direkte - men helt fortroligt - med hver enkelt følger. Om kort tid bliver det også muligt at nøjes med at betale for den musik, man lytter til, de videoer, man ser, de podcast, man hører og de artikler, man læser ved mikrobetaling. Så man ikke skal betale abonnement på en masse tjenester, man kun bruger nogle få gange om måneden.
En sådan tjeneste kan være et supplement til de nuværende tjenester, og hvis mange anvender Mæcen, kunne det gå hen og blive et egentligt alternativ.
Og forskellen på Mæcen og Tech-giganterne er, at Mæcen er ejet af andelsselskabet DiGiDi, der faktisk ikke MÅ lave profit. Så uanset hvor stor Mæcen måtte bliver, vil det altid være dem, der laver indholdet, der modtager alt overskud.
Henrik Leschly. General Sekretær. DiGiDi a.m.b.a.

FAKTA
DiGiDi tæller i dag mere end 5.000 andelshavere, der udgiver musik globalt gennem DiGiDi til bl.a. Spotify, Apple Music, YouTube, Facebook, Amazon, danske YouSee m.m.fl.
Grundlagt i 2003 af Henrik Leschly og Jens Rud.
Andelsselskab i dansk tradition med 1 andel og 1 stemme til alle.
DiGiDi sælger musik for godt 7mio kr/år hvoraf mere end 93% udbetales til andelshaverne.
www.maecen.com er DiGiDis seneste initiativ, der skal sikre ‘De Kreative’ en mulighed for at kontrollere deres eget indhold og samtidig skabe en direkte personlig dialog imellem artist og deres mest trofaste følgere.

Kontakter:
Henrik Leschly hl@digidi.dk 24299854 General Sekretær
Anna David annadavid.management@gmail.com Artist der anvender Mæcen


Relevant information

DiGiDi a.m.b.a.
www.digidi.dk

Mæcen
maecen.com


Billeder


Pressekontakt

Henrik Leschly
General Sekretær (DiGiDi a.m.b.a.)
  +45 27 89 18 14

Firma

DiGiDi Digital Distribution
Gl. Kongevej 11, 4.
1610 KBH K, Danmark

  +45 27 89 18 14
  +45 27 89 18 14

https://www.digidi.dk

Modtag nyheder fra DiGiDi Digital Distribution på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire