Få dit eget presserum

Få dit eget presserum
25/03-11   -   Pressemeddelelse

Miljølaboratorier dømt for kartelaftale

Miljølaboratorierne Milana A/S og Miljølaboratoriet I/S er dømt for at have aftalt deres tilbudsgivning i strid med konkurrenceloven.

Retten i Glostrup har idømt hvert af selskaberne en bøde på 500.000 kroner. De to direktører i selskaberne har fået en bøde på hver 25.000 kr.

I forbindelse med bødefastsættelsen anfører retten: "Ved bødefastsættelsen bør der tages udgangspunkt i de principper, der er anført i forarbejderne til konkurrenceloven fra 2002. Endvidere bør der tages hensyn til virksomhedernes beskedne markedsandele og deres meget beskedne fortjeneste af kontrakterne med de to miljøcentre."

Sagen vedrører et udbud om laboratorieundersøgelser for Miljøcenter Roskilde og Miljøcenter Nykøbing Falster, som de to miljølaboratorier vandt i 2007.

Konkurrencestyrelsen modtog i 2007 en anonym henvendelse om, at der var sket tilbudskoordinering mellem de bydende virksomheder i forbindelse med udbuddet. Resultatet af udbudsrunden var en væsentlig forhøjelse af prisen på de laboratorieundersøgelser, der blev udbudt.

Efterfølgende blev sagen overdraget til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK). Efterforskningen førte til, at SØK rejste tiltale mod laboratorierne i februar 2010.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

"Dommen understreger, at det er en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, når virksomheder aftaler hvordan de skal byde ved et udbud."

"Karteller er meget skadelige for samfundet. De sætter konkurrencen ud af kraft, og kunderne kommer til at betale alt for høje priser."

"I denne sag har de ulovlige aftaler ført til en ringere sundhedskontrol end nødvendigt. De to miljøcentre måtte reducere deres aktiviteter, fordi de indkomne tilbud var væsentligt dyrere, end de havde ventet."

For yderligere information kontakt pressesekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på telefon 7226 8020.

Domsudskrift offentliggøres snarest.

Baggrund:

· Primo 2007 gennemførte Miljøcenter Roskilde og Miljøcenter Nykøbing F. et miniudbud af laboratorieundersøgelser.
· Begge miljøcentre fik kun ét tilbud i udbudsrunden.
· Milana bød på Miljøcenter Nykøbing F. og Miljølaboratoriet I/S bød på Miljøcenter Roskilde.
· Priserne var væsentligt højere end forventet. Resultatet blev, centrene måtte reducere deres aktiviteter.
· Miljølaboratoriet I/S er et fælleskommunalt selskab ejet af en række kommuner på Københavns vestegn. Selskabet er efterfølgende solgt til en anden laboratorievirksomhed, Eurofin.

Relevant information

http://www.forbrug.dk


Pressekontakt


Firma

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Amagerfælledvej 56
2300 København S, Danmark

  72 26 80 20

http://www.forbrug.dk

Modtag nyheder fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på mail

Tilmeld dig her
Vores mission er at effektivisere og formidle alle former for presse- og virksomhedsinformation og gøre den tilgængelig for alle på alle tilgængelige platforme.

om MyPressWire